Ügyfélszolgálati iroda: 1137 Budapest, Jászai Mari tér 5-6. (KUBIK Irodaház) Személyes ügyintézéshez kérjük, foglaljon időpontot telefonon, emailben, vagy Facebook időpontfoglaló oldalunkon! https://www.facebook.com/bookpile.hu

Kérdése van? Hívjon benünket! +36-30/478-7866

Fenntarthatósági jelentéstétel

A fenntarthatósági jelentés szabályai

A fenntarthatósági jelentés szabályai

Fenntarthatósági jelentés: kinek, mikor, mit és hogyan?

Fenntarthatósági jelentés benyújtására kötelezett vállalkozások és a jelentés tartalma

Az a vállalkozás, amely:

  • az üzleti évet megelőző két egymást követő évben a mérleg fordulónapján két mutatóértékből legalább kettőt meghaladott az alábbiak közül:
  • Mérlegfőösszeg meghaladta a 10 milliárd forintot,
  • Éves nettó árbevétel meghaladta a 20 milliárd forintot,
  • Az átlagosan foglalkoztatottak száma meghaladta a 250 főt, vagy olyan vállalkozás, amelynek részvényeivel az Európai Gazdasági Térség valamely országának tőzsdéjén kereskednek, köteles fenntarthatósági jelentést készíteni.

 

A jelentésnek tartalmaznia kell azokat az információkat, amelyek bemutatják, hogyan hat a cég működése a fenntarthatósági kérdésekre, valamint, hogy a fenntarthatósági kérdések milyen hatással vannak a vállalkozás fejlődésére, teljesítményére és helyzetére.

Ha egy cég újonnan alapított, és nincs elérhető adat az előző két üzleti évről, akkor a várható idei és a tavalyi adatok alapján kell eljárni.

A fenntarthatósági jelentést az üzleti jelentés részeként kell elkészíteni, jól elkülönítve.

A fenntarthatósági jelentésnek tartalmaznia kell:

  • A cég üzleti modelljének és stratégiájának rövid leírását, különös tekintettel a fenntarthatósági kockázatokra és lehetőségekre.
  • Terveket arra vonatkozóan, hogyan kíván a cég hozzájárulni a fenntartható gazdaságra való átálláshoz, beleértve a globális felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozását, és hogyan veszi figyelembe a szén-, olaj- és gáztevékenységekre való kitettségét.
  • A vállalat céljait a fenntarthatósági kérdésekkel kapcsolatban, beleértve a 2030-as és 2050-es üvegházhatású gázkibocsátási célokat, valamint a célok eléréséhez tett előrehaladást.
  • A cég vezetőségének fenntarthatósági kérdésekkel kapcsolatos szerepét, valamint a szükséges szakértelmüket ezekben a kérdésekben.
  • A cég fenntarthatósági politikáinak leírását.
  • Azokat az ösztönzőket, amelyeket a vezetők számára nyújtanak a fenntarthatóság területén végzett munkájukért.
  • Azokat az átvilágításokat, amelyeket a fenntarthatóság tekintetében végrehajtottak, beleértve az uniós követelmények betartását is.
  • A cég működésével és beszállítói láncával kapcsolatos főbb káros hatások azonosítását és nyomon követését, valamint az ezek megelőzésére vagy mérséklésére hozott intézkedéseket.

A jelentésnek tartalmaznia kell azokat az információkat, amelyek rövid, közép- és hosszú távú terveket is bemutatnak.

A vállalkozásnak be kell számolnia arról, milyen lépéseket tett a fenntarthatósági jelentés elkészítéséhez szükséges információk összegyűjtésére.

A jelentésben szereplő információknak tartalmazniuk kell a vállalat saját tevékenységeivel és beszállítói láncával kapcsolatos részleteket.

Ha egy vállalkozás az első három évben nem tud minden információt megszerezni a beszállítói láncáról, akkor ismertetnie kell, milyen erőfeszítéseket tett ennek érdekében, és mik a tervei a jövőre nézve.

A jelentésnek hivatkoznia kell más üzleti jelentésekben és éves beszámolókban található információkra is, ha azok kiegészítik a fenntarthatósági információkat.

A jelentésből kihagyhatók azok az információk, amelyek közzététele súlyosan sértené a cég üzleti érdekeit, feltéve, hogy ez nem befolyásolja a vállalat működésének és hatásainak megfelelő megértését.

A jelentést a fenntarthatósági beszámolási szabványoknak megfelelően kell elkészíteni.

A vállalat vezetése tájékoztatja a dolgozók képviselőit a fenntarthatósági információkról, és egyeztet velük az információk megszerzésének és ellenőrzésének módjáról.