Ügyfélszolgálati iroda: 1137 Budapest, Jászai Mari tér 5-6. (KUBIK Irodaház) Személyes ügyintézéshez kérjük, foglaljon időpontot telefonon, emailben, vagy Facebook időpontfoglaló oldalunkon! https://www.facebook.com/bookpile.hu

Kérdése van? Hívjon benünket! +36-30/478-7866

ESG jelentéstétel

Jöjjön a fekete leves! A hatósági ellenőrzés szabályai

2024.10.21 18:53
Jöjjön a fekete leves! A hatósági ellenőrzés szabályai

Hatósági ellenőrzés és eljárás

Hatósági ellenőrzés

A Hatóság ellenőrzi, hogy a vállalkozások és az ESG közreműködők teljesítik-e a fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségeiket, valamint azokat a kötelezettségeket, amelyeket a törvény vagy a törvény alapján kiadott jogszabályok előírnak.

Ha a Hatóság szabálytalanságot talál, megteszi a szükséges lépéseket a jogsértés felderítésére, megszüntetésére és megelőzésére. Ennek során jogosult:

Helyszíni ellenőrzést végezni, belépni a vállalat vagy az ESG közreműködő épületébe.

Minden kapcsolódó dokumentumot, beleértve az üzleti titkokat is, megtekinteni, másolatot készíteni, adatokat kérni.

Vizsgálni minden tárgyat vagy munkafolyamatot, ami kapcsolódik az ügyhöz.

Jogkövetkezmények

Ha a Hatóság jogsértést talál, figyelmeztetést adhat, vagy közigazgatási bírságot szabhat ki, és kötelezheti a vállalkozást vagy az ESG közreműködőt a jogsértés megszüntetésére. Ha a kötelezettségeket nem teljesítik, a bírságot újra ki lehet szabni.

Ha nem találnak jogsértést, a Hatóság igazolást adhat ki, amely igazolja, hogy a vállalkozás vagy az ESG közreműködő teljesítette a kötelezettségeit.

Jogosulatlan ESG tevékenység

A Hatóság bírságot szabhat ki, ha valaki jogosulatlanul végez ESG tanúsítói, tanácsadói vagy minősítői tevékenységet anélkül, hogy szerepelne a nyilvántartásban.

Ha valaki engedély nélkül, vagy attól eltérő módon kér adatokat, a Hatóság szintén bírságot szabhat ki.

Ha egy ESG közreműködő súlyos szabálytalanságot követ el, a Hatóság felfüggesztheti akkreditált státuszát, ami azt jelenti, hogy ideiglenesen nem végezhet ESG közreműködői tevékenységet.

Eljárási bírság

Ha valaki akadályozza a Hatóság ellenőrzését, és saját hibájából nem teljesíti a kötelezettségeit, eljárási bírságot kaphat. Ennek összege legfeljebb egymillió forint lehet.

Éves jelentés

A Hatóság minden év június 30-ig közzéteszi az előző évben végzett ellenőrzéseiről szóló jelentést a honlapján, amely tartalmazza a feltárt jogsértéseket és az elrendelt intézkedéseket.