Ügyfélszolgálati iroda: 1137 Budapest, Jászai Mari tér 5-6. (KUBIK Irodaház) Személyes ügyintézéshez kérjük, foglaljon időpontot telefonon, emailben, vagy Facebook időpontfoglaló oldalunkon! https://www.facebook.com/bookpile.hu

Kérdése van? Hívjon benünket! +36-30/478-7866

ESG jelentéstétel

ESG beszámoló tanúsítása

ESG beszámoló tanúsítása

A törvény előírja, hogy az elkészült ESG beszámolókat a vállalkozásoknak kötelezően vizsgálatnak és tanúsításnak kell alávetniük.

ESG beszámoló tanúsítása

Az ESG tanúsító szerepe

Az ESG tanúsítónak a tanúsítási audit során meg kell vizsgálnia, hogy a vállalat fenntarthatósági szempontból megfelel-e a Hatóság által meghatározott szakmai követelményeknek, a kormányrendelet szabályai szerint.

Csak nyilvántartásba vett ESG tanúsító jogosult hitelesíteni a beszállítói nyilatkozatokat és azok átvilágításának eredményeit.

Az ESG tanúsító felelős a tanúsítási auditért és az általa tett megállapításokért a polgári jog szabályai szerint.

A tanúsítás egy jelentéssel zárul, amely dokumentálja az audit eredményeit. Ha a jelentés megfelelőnek ítéli az ESG beszámolót, akkor az ESG tanúsító kiállít egy ESG tanúsítványt, amely tartalmazza a tanúsítvány kiállításának dátumát és az érvényességi idejét.

Az ESG tanúsítónak az ESG beszámoló kézhezvételétől számított 45 napon belül le kell folytatnia a tanúsítási auditot.

Előaudit lehetősége

A vállalat kérhet előauditot az ESG tanúsítótól az adott évre vonatkozó ESG beszámoló tervezetének feltöltése előtt.

Ha az ESG tanúsító jelentős eltérést talál az adott évi ESG beszámolótervezet és az előző évi célok, vállalások között, akkor a vállalatnak 30 napon belül korrekciós intézkedéseket kell végrehajtania, és ennek megfelelően módosítania kell az ESG beszámolótervezetet.

Ha az előaudit eredménye alapján az ESG beszámoló megfelel az előző évi beszámolónak, a vállalat feltölti az ESG menedzsmentplatformra a tárgyévi ESG beszámolót, hogy elvégezhessék a tanúsítási auditot.