Ügyfélszolgálati iroda: 1137 Budapest, Jászai Mari tér 5-6. (KUBIK Irodaház) Személyes ügyintézéshez kérjük, foglaljon időpontot telefonon, emailben, vagy Facebook időpontfoglaló oldalunkon! https://www.facebook.com/bookpile.hu

Kérdése van? Hívjon benünket! +36-30/478-7866

ESG jelentéstétel

ESG átvilágítás

ESG átvilágítás

Az új ESG-törvény jelentős változásokat hoz a vállalati fenntarthatóság terén, melynek célja a fenntartható finanszírozás ösztönzése, valamint az egységes vállalati felelősségvállalás biztosítása, miközben figyelembe veszi a környezeti, társadalmi és szociális szempontokat.

A vállalkozás kötelezettségei a fenntarthatósági célú átvilágítás terén

Általános szabályok a fenntarthatósági átvilágításhoz

A vállalkozásnak meg kell alkotnia egy kockázatkezelési rendszert, egy belső felelősségi rendszert, és rendszeresen kockázatelemzést kell végeznie.

A vállalatnak meg kell határoznia, milyen megelőző és helyreállító intézkedéseket szükséges alkalmazni saját tevékenységére és közvetlen beszállítóira nézve.

Az ESG jelentéshez szükséges adatokat kötelezően szolgáltatni kell, és a beszállítókat nyilatkoztatni kell a kockázatokkal kapcsolatban.

Az átvilágítás értékelése

A megfelelés során figyelembe kell venni a vállalat méretét, tevékenységi körét, illetve, hogy milyen mértékben tud befolyásolni egy kockázatot vagy kötelezettségszegést.

A kockázatok súlyosságát, visszafordíthatóságát és valószínűségét is mérlegelni kell, valamint, hogy a cég milyen mértékben járult hozzá ezekhez a problémákhoz.

Dokumentáció és nyilvántartás

A vállalkozásnak az ESG átvilágításhoz kapcsolódó dokumentációt a Hatóság által meghatározott módon kell elkészítenie és hét évig meg kell őriznie.

Kockázatkezelés

A vállalkozásnak hatékony kockázatkezelési rendszert kell létrehoznia a fenntarthatósági kötelezettségek betartásához. Ez a rendszer segít azonosítani és kezelni a lényeges társadalmi és környezeti kockázatokat, valamint a kötelezettségszegéseket megelőzni vagy minimalizálni.

A kockázatkezelést be kell építeni minden üzleti folyamatba, és a cégnek ki kell jelölnie egy személyt, aki felelős ezért a területért.

A kockázatkezelési rendszernek figyelembe kell vennie a munkavállalók és a beszállítói láncban lévő emberek érdekeit is.

Kockázatelemzés

A vállalkozásnak évente teljes körű kockázatelemzést kell végeznie, amely segít azonosítani a legfontosabb társadalmi és környezeti kockázatokat.

Ha a vállalat új termékeket vagy projekteket vezet be, vagy új üzleti tevékenységbe kezd, külön kockázatelemzést kell készíteni.

Megelőzési intézkedések

Ha a vállalkozás olyan jelentős kockázatot talál, amely valószínűsíthetően bekövetkezik, akkor haladéktalanul megelőző intézkedéseket kell tennie. Az intézkedések arányosak kell legyenek a kockázat súlyosságával és valószínűségével.

Ezeket az intézkedéseket évente felül kell vizsgálni, és szükség esetén az új kockázatokra is ki kell terjeszteni.

Korrekciós intézkedések

Ha a vállalkozás jogsértést észlel saját tevékenységében, beszállítóinál vagy leányvállalatainál, azonnal helyreállító intézkedéseket kell tennie.

Ha a beszállító nem szünteti meg a jogsértést 90 napon belül, akkor a vállalatnak egy részletes tervet kell kidolgoznia a probléma megoldására.

Ha a beszállító továbbra sem tesz eleget a korrekciós intézkedéseknek, akkor a vállalkozásnak szüneteltetnie kell vele az üzleti kapcsolatot, vagy végső esetben meg kell szakítania azt.

A korrekciós intézkedések felülvizsgálata

A korrekciós intézkedések hatékonyságát évente, illetve minden jelentős változás esetén felül kell vizsgálni, különös tekintettel az új termékekre, projektekre vagy üzleti tevékenységekre.